zondag 10 mei 2015

De mannen in witte pakken (week 10 en 11)

Inmiddels zijn we over de helft. Dat zou een goed gevoel moeten geven, maar het tegendeel is waar. We hebben namelijk het gevoel dat we op dit moment een beetje stil staan. Dat komt door de "gebroken" weken (Koningsdag, Bevrijdingsdag, Hemelvaartsweekeinde) en het feit dat de stukadoor ruim een week niet aan de slag kon vanwege de regen. Afgelopen donderdag en vrijdag is hij wel geweest en eerlijk gezegd hadden we de hoop dat hij nu zou kunnen doorstomen tot Hemelvaartsdag; de weersvooruitzichten zijn immers goed. Helaas moet hij de komende dagen verstek laten gaan vanwege een ziekenhuisopname van zijn vrouw. Dat is vooral heel vervelend voor de stukadoor en zijn vrouw, maar wij vinden het zelf ook wel een beetje jammer......

Asbestsanering
De mannen van Swart konden vrijdag 1 mei niet "op locatie" aan het werk vanwege de asbestsanering. Ze moesten wegblijven, omdat hun werkzaamheden "veel stof doen opwaaien" en daardoor de metingen zouden kunnen verstoren. In ons vorige blog hebben we al een beetje laten doorschemeren dat we de wet- en regelgeving rond het saneren van asbest niet helemaal begrijpen en dat onbegrip is helaas alleen maar groter geworden. 

We hadden twee "tenten" in huis; eentje in de woonkamer en eentje op de zolder. Kampeerders zouden dolgraag zo'n tent willen hebben, want er zat een echte douchecabine in. 

Het saneren zelf was eigenlijk een fluitje van een cent. Na een paar uren restte er van de pijp niets meer dan een paar zakken vol met asbest. Na een paar uren wachttijd, kwam de controleur langs en werd het gebied weer vrijgegeven. Tot zover het asbestverhaal, dachten we......  totdat Haije tijdens zijn wekelijkse "inspectieronde" nog iets in de schoorsteen zag zitten dat verdacht veel op asbest leek. 


Tja, en wat doe je dan? Haije opperde om het plaatje weg te werken met een klodder specie, maar dat ging lijnrecht tegen mijn principes in. Het kan toch niet zo zijn dat we wekenlang met (de voorbereidingen van) de asbestsanering bezig zijn, dat we daar een paar duizend euro voor neertellen en dat er uiteindelijk toch nog een plaatje asbest blijft zitten. Dat voelt niet goed. Dan nog maar een keer zo'n tent opzetten. Dus hebben we Bouwbedrijf Swart, de hoofdaannemer, geïnformeerd en is Siebe woensdagochtend met iemand van het saneringsbedrijf langs geweest om poolshoogte te nemen. Beide heren bevestigden dat het plaatje inderdaad van asbest is, dan wel een materiaal dat heel erg op asbest lijkt..........
Hoewel we ons realiseren dat overal waar gewerkt wordt, fouten worden gemaakt, vinden we het heel vreemd dat zowel de saneerders als de controleur dit plaatje niet hebben opgemerkt. In het inspectierapport wordt het in elk geval niet genoemd. Maar het meest bijzondere was voor ons toch wel de sanering van dit plaatje. De wet- en regelgeving stond namelijk toe dat de man van het saneringsbedrijf, zonder enige beschermingsmaatregelen te treffen en dus ook zonder een tent te plaatsen, het plaatje vrij kapte en verwijderde. Dit allemaal onder het mom van een monstername. Inmiddels zijn de testresultaten binnen: het is geen asbest. We weten nog niet wat het dan wel is geweest. Mogelijk gaan we dit onderwerp na de restauratie nog eens uitdiepen. Na de restauratie, want voorlopig zijn er genoeg andere dingen te doen. 

Inmiddels heeft Pieter Tjeerdsma van Tjeerdsma Sfeerhaarden uit Boornbergum de ruimte in de pijp alweer opgevuld met een roestvrij stalen pijp ten behoeve van de houtkachel die in aantocht is.
VCA-keuring
Afgelopen week hadden we ook nog met een andere keuring te maken; een aangekondigde VCA-keuring van de steigers. Op de site van VCA Nederland staat dat "de Arbeidsinspectie dit jaar de opbouw en het gebruik van steigers op 450 locaties in Nederland controleert. Met deze controle wil de Arbeidsinspectie het aantal ongevallen terugdringen. Jaarlijks gebeuren er gemiddeld 350 ongevallen, waarvan 3 met dodelijke afloop, tijdens werkzaamheden op en aan steigers". Eerlijk gezegd weten we niet of er iemand van de Arbeidsinspectie bij ons langs is geweest, dan wel of het een reguliere VCA-keuring betrof. Voor ons was het wel bijzonder om te zien dat Bouwbedrijf Swart veel waarde aan zo'n keuring hecht. Maandagmiddag zijn Bas en een collega bezig geweest om de puntjes op de i te zetten en donderdag werd de inspecteur door Betty Swart, mededirecteur van het Bouwbedrijf, en een projectleider langs de geselecteerde bouwwerken geleid. Haije heeft in eigen huis een korte toelichting op de werkzaamheden gegeven.


Overige werkzaamheden

Wat is er verder gebeurd; zoals gezegd is Douwe twee dagen aan het stukadoren geweest.Een medewerker van Installatiebedrijf Bouma uit Sumar heeft leidingen omgelegd en de mannen van Swart zijn met de boeidelen bezig. Maandag heeft een vakantiekracht boeidelen gesloopt en vrijdag zijn Reynald en Bas bezig geweest met het aanbrengen van nieuw lood bij de boeidelen. Daarnaast hebben ze een fundering voor de loze schoorsteen gemaakt.


Tussendoor wordt er in de werkplaats hard gewerkt aan het herstel van de kozijnen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten