dinsdag 16 juni 2015

Het einde is in zicht (week 15, 16 en 17)

Toen ik vanmiddag aan kwam rijden, zag ik ons huis ineens met hele andere ogen.
Jan en Wesley van Schildersbedrijf Bethlehem uit Gorredijk hebben de voorkant nu helemaal in de juiste kleuren gezet en bovendien zitten de schoorstenen erop: 4 in totaal.

De afgelopen weken is er gigantisch veel gebeurd. Zoals gezegd zijn de schoorstenen gemetseld.
Vroeger zaten er vier schoorstenen op de pastorie en die waren in de loop van de tijd verdwenen. Het is altijd een wens van ons geweest om de schoorstenen te laten terugkeren. Eerst hebben we op oude foto's gekeken hoe de schoorstenen er destijds hebben uitgezien. Daarna is er een bouwtekening gemaakt en de afgelopen weken is er hard aan de uitvoering gewerkt. Op de foto's is het hele proces mooi te volgen. De kers op de taart komt nog: de zinken schoorsteenkappen mét piron zijn in aantocht.
 Daarnaast zijn de dakpannen terug van weggeweest. Aanvankelijk hadden we er rekening mee gehouden dat er pakweg 25 dakpannen zouden moeten worden vervangen. Toen Haije de dakpannen aan het schoonmaken was, kwam hij er echter al gauw achter dat dit aantal minstens vertienvoudigd zou moeten worden. Een groot aantal dakpannen was toch van slechte kwaliteit. Uiteindelijk hebben we ruim 300 dakpannen van een boer uit Hantum gekocht en daarnaast zijn er via Bouwbedrijf Swart nog dakpannen aangeleverd. We lijken nu dakpannen over te houden. Mocht u na het lezen van dit blog nog belangstelling voor "oude Friezen" te hebben, dan horen we het graag. We zitten nu dus weer hoog en droog, mede dankzij de inzet van "pannenleggers" uit Kootstertille.
De medewerkers van Bouwbedrijf Swart zijn de afgelopen weken met het herstel van de kozijnen bezig geweest en de Velux-ramen zijn (terug)geplaatst, deels door de "pannenleggers" uit Kootstertille en deels door Bas en Reynald.


Afgelopen vrijdag en maandag is de houtwormbestrijder op bezoek geweest. Hij ontdekte dat we niet alleen last van houtrot hebben, maar dat we in de voormalige badkamer ook gezelschap hebben van de bonte knaagkever. Voor Haije reden om dat deel van de badkamer af te breken en de vloerplanken te laten vervangen. Onze inloopkast wordt daardoor iets kleiner.
En dan last but not least, de inspanningen van Schildersbedrijf Bethlehem. We hadden in maart al voorlopige kleuren uitgezocht. Inmiddels is er een historisch kleurenadvies van de firma Boonstoppel verschenen. Het belangrijkste was echter dat we konden zien hoe de kleuren, die we met behulp van een kleurenwaaier hadden uitgezocht, er "in het echt" uitzien. We hebben uiteindelijk voor een iets zachtere kleur geel gekozen en we zijn nu nog op zoek naar de juiste kleur wit voor de verdiepte delen.
Wat staat er de komende twee weken nog te gebeuren. De firma Meyer is vandaag begonnen met de dakbedekking van het platte dak.De metselaar/voeger komt nog langs en we zijn nog in afwachting van sierlijsten, die gemaakt worden door Stucbouw uit Bolsward.

Tot slot zijn er gisteren medewerkers van Eurolouvre langs geweest om de maten voor de louvre-luiken op te nemen. Ze maken deze luiken aan de hand van oude foto's, waaronder deze foto uit 1948.Donderdagmiddag hebben we weer een bouwvergadering. Zondag komt de Vereniging Neoclassicistisch Wonen Fryslân op bezoek. Daar hebben we veel zin in. We vinden het leuk om ons huis te laten zien aan mensen die dezelfde passie hebben. Waarschijnlijk houden we na de zomervakantie open huis voor onze familie, vrienden en bekenden die ook graag met eigen ogen willen aanschouwen wat er de afgelopen maanden allemaal bij ons thuis is gebeurd. Tussendoor zijn jullie natuurlijk ook van harte welkom!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten