zondag 15 maart 2015

Onbewoonbaar verklaard? (week 3)

Allereerst willen we jullie hartelijk bedanken voor de vele lieve reacties. Het is fijn om te weten dat we bij zoveel familie en vrienden terecht kunnen voor een warm bed en een lekkere maaltijd als dat nodig is. Tot nu toe redden we het prima. We missen weliswaar het daglicht in de woonkamer nu de ramen aan de voorkant zijn dichtgetimmerd, maar we weten gelukkig dat dat maar tijdelijk is. Er is ons verzekerd dat we in de loop van de week weer naar buiten kunnen kijken. Een dorpsgenoot vertelde dat hij steeds aan de ingepakte Pont Du Neuf in Parijs moet denken als hij ons huis ziet. Het is net alsof de kunstenaar Christo ook in Eastermar bezig is geweest. Wij vinden dat het huis er vooral uitziet als een onbewoonbaar verklaard pand.

Schuifgrendel
We kregen ook een hele leuke mail van de familie Van Dorp uit Zelhem. Dit predikantengezin heeft van 1978 tot 1986 in de pastorie gewoond. Een paar jaar geleden waren ze bij ons op bezoek en attendeerde dominee Van Dorp ons op de schuifgrendel aan de binnenkant van een kastdeur op de opkamer (wat nu de slaapkamer van Willem is). Deze schuifgrendel had dienst gedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog toen dominee Siemelink onderdak gaf aan onderduikers. De familie Van Dorp hoopt dat deze herinnering niet verloren gaat tijdens de restauratie. Wij garanderen dat de schuifgrendel blijft bestaan, want ook wij koesteren zulke herinneringen. Zie ook de tweede foto bij foto's week 3.

Gritspuiten
Ook de afgelopen week stond in het teken van het gritspuiten. De achterkant en een zijkant zijn nu helemaal klaar. Tijdens de bouwvergadering van afgelopen dinsdag waren de deskundigen lovend over het resultaat. Ze vinden dat de medewerkers van Siesling prachtig werk leveren. Op de foto's is te zien hoe in het nog natte cement frijnwerk is nagebootst. We hebben de betekenis van het woordje frijnwerk even voor jullie opgezocht: het resultaat van een handmatige sierbewerking van een natuurstenen oppervlak. Haije en ik zien op dit moment echter voornamelijk scheuren....... Gelukkig worden al deze scheuren binnenkort weggewerkt door gespecialiseerde stukadoors.

Open haard
Ook Haije zit ondertussen niet stil. Tijdens de aankoop van de pastorie in 2008 kwamen we er op de valreep achter dat er een pijp van asbest in de schoorsteen zit. Aangezien schoorsteenvegers geen pijpen van asbest meer mogen vegen, hebben we de open haard nooit kunnen gebruiken. Onze verzekeraar staat namelijk niet garant voor eventuele schade na een schoorsteenbrand. Het is de bedoeling dat de pijp van asbest tijdens de restauratiewerkzaamheden wordt verwijderd. De open haard maakt plaats voor een houtkachel. We hebben inmiddels een model uitgezocht (de Jannik Medium Low van Dik Geurts) en Haije heeft de open haard inmiddels al verwijderd op basis van de "verwijdertips" van buurman Swart, die de open haard destijds heeft geplaatst. Blijft over de vraag hoe de pijp van asbest te zijner tijd zonder al te veel breekwerk kan worden verwijderd. De deskundigen gaan zich hier binnenkort over buigen. Wordt vervolgd dus.

Bouwbedrijf Swart in actie
Komende week komt ook bouwbedrijf Swart in actie. Afgelopen vrijdag kwam Reynald als "verkenner" en maandag krijgt hij versterking van twee collega-restauratietimmermannen. Reynald is alvast begonnen met het vrijkappen van muurankers. Kortom, de bouwkundige restauratiewerkzaamheden zijn nu ook van start!


Als jullie vragen hebben, horen we dat graag via haije.rieneke@live.nl 
De antwoorden komen dan volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten