zondag 29 maart 2015

Dromen van muurankers en balkkoppen (week 5)

Waarschijnlijk doe ik de restauratietimmermannen van Bouwbedrijf Swart tekort als ik zeg dat een groot deel van deze week in het teken stond van werkzaamheden die zeker moeten gebeuren, maar die niet meteen tot zichtbaar resultaat hebben geleid (althans door vrouwenogen gezien).
Daarbij moet ik wel de kanttekening maken dat het dak voor een deel geïsoleerd is. Deze isolatieplaten zie je echter niet, omdat er plastic overheen ligt, ter bescherming tegen de regen. Daarnaast is er een ijzeren zolderraam vervangen door een groter Velux-raam. Aan de achterkant van het huis zijn voorbereidingen getroffen voor het plaatsen van een groot Velux-raam op de plaats van de dakkapel.

Aan beide zijkanten van het huis zijn allemaal "schietgaten" te zien. Er zijn namelijk stenen weggekapt om de muurankers eruit te halen. Een groot aantal muurankers (waarmee de muren en de balken aan elkaar zijn bevestigd) is ernstig aangetast. Dat is heel goed te zien op de foto waar twee muurankers naast elkaar liggen. Er zijn nu tijdelijke muurankers aangebracht. Voor zover de originele muurankers nog te herstellen zijn, gebeurt dat, en als dat niet meer kan, zit er niets anders op dan ze te vervangen. Ook zijn er blokkelen verwijderd. Blokkelen zijn de dragers van de gootbakken. Ook hieraan zitten muurankers bevestigd.

Verder ligt de zoldervloer open, zodat de verrotte balkkoppen (de uiteinden van de balken, waar de muurankers in vastzitten) kunnen worden hersteld.

Tussen alle bedrijven door hebben we de dertiende verjaardag van Willem gevierd met een bakje koffie en een stukje oranjekoek.

Volgende week wellicht een wat langer verhaal. De metselaars zijn namelijk ook in aantocht. En nog steeds geldt; als jullie vragen of opmerkingen hebben, horen we dat graag via haije.rieneke@live.nl

We plaatsen in de loop van de week nog even een kadastrale tekening van vroeger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten