zondag 8 maart 2015

De kop is eraf! (week 1 en 2)

De restauratie van onze pastoriewoning is nu echt begonnen. Tijdens de voorjaarsvakantie is het huis in de steigers gezet door medewerkers van Sijperda uit Drachten. In diezelfde week heeft bouwbedrijf Swart voorbereidingen getroffen voor het gritspuiten. Met planken en dekzeilen zijn provisorische bakken gemaakt voor het opvangen van het afval dat van de muur komt. Daarnaast zijn de ramen en deuren aan de linkerkant en de achterkant van het huis "dichtgetimmerd" om te voorkomen dat onze ruiten beschadigd raken door het grit.

Maandagochtend stonden Jan en Benny van Siesling BV uit Eelde voor de deur, klaar voor het "echte werk". Siesling is ingehuurd om oude verflagen van het pleisterwerk te verwijderen. Als alles schoon is, kunnen eerst de stukadoors en later de schilders aan de slag. In september is Siesling BV al langs geweest voor een proefstukje. Er is toen besloten om in principe grit te gebruiken en voor de moeilijke delen een afbijtmiddel. Dit afbijtmiddel werkt pas als het buiten 15 graden of hoger is. Nog even wachten dus.

Jan en Benny wisselen het werk een beetje af.  De een staat op de steiger te spuiten en de ander bewaakt het proces en zorgt voor het bijvullen van het grit. Over het algemeen hebben ze goed weer getroffen, al vonden ze het dinsdag nogal koud.

Voor ons is de start van de restauratie even wennen. Het is donker en koud in huis doordat de ramen zijn dichtgetimmerd. Daarnaast kunnen we de achterdeur niet gebruiken. De fiets van Willem staat nu in het halletje bij de voordeur geparkeerd en de kliko's staan ook al aan de voorkant van het huis. Het moet natuurlijk ook wennen om mensen "om de deur" te hebben, alhoewel Jan en Benny allebei "hiel noflik" zijn.

Eerlijk gezegd weet ik niet goed wat er komende week precies staat te gebeuren. Jan en Benny zijn morgenochtend rond 07.45 uur weer paraat en gaan waarschijnlijk met de zijkant verder. Ook de medewerkers van Bouwbedrijf Swart maken deze week hun opwachting. Dinsdagochtend hebben we om 9.00 uur een bouwvergadering.

Deze week kregen we nog een verzoek van de Vereniging voor Neo-Klassicistische Woningen in Fryslân om ons huis op te stellen tijdens de zomertocht in juni. Aanvankelijk twijfelden we even vanwege de rommel in en rond huis, maar we snappen ook wel dat mensen het leuk vinden om een bezoek te brengen aan een restauratieproject. Vandaar dat we toch akkoord zijn gegaan.
We hopen dat de projectleiders van Monumentenadvies Noord-Nederland, Bouwbedrijf Swart en Schildersbedrijf Bethlehem die middag ook aanwezig willen zijn om vragen te beantwoorden.

Misschien is het leuk om nog even bij de foto's te kijken en graag tot volgende week.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten